Na śniadanie jaglanka i sok z buraka 🙂
Kaszę jaglaną ( 1 szkl. kaszy gotujemy w 2,5 szkl. wody) przepłukujemy zimną wodą i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy, aż kasza wchłonie całą wodę.
Uruchamiamy wodze wyobraźni. Jaglankę można przyrządzić na wiele sposobów. Dobrze smakuje z prażonymi jabłkami z cynamonem lub wymieszana z łyżką masła orzechowego i podana z gruszką. Można ją posypać orzechami, wkroić banana…
Do tego wyciskany sok z buraka, selera naciowego, pomarańczy i jabłka.
Kasza jaglana – jedna z najzdrowszych kasz, to dużo łatwo przyswajalnego białka, wit. B1, B2 , B6 oraz żelaza. Idealna więc dla sportowców. Doskonała też w przywracaniu równowagi kwasowo-zasadowej.
Buraki – dość dużo ich w “diecie” Mud Goats, pod różnymi postaciami.
Po wypiciu dwóch szklanek soku z buraka czuje się porządny zastrzyk energii. Dzięki cukrom buraki są słodkie i mają nieco kalorii, ale nie są to cukry rafinowane szybko uwalniane do krwi (w przeciwieństwie do czekolady). Bardzo polecane dla sportowców i osób aktywnych. Burak spowalnia wchłanianie się tlenu (dzięki azotanom tam zawartym), a co za tym idzie – wolniej się męczymy. Pomaga usuwać szybciej zakwasy, przyczynia się do odżywiania fizjologicznego organizmu oraz budowy mięśni i poprawy kondycji.
Ponadto buraki:
- obniżają ciśnienie tętnicze, zapobiegają chorobom serca
- wspomagają wytwarzanie czerwonych krwinek ( i to jest dla nas szczególnie ważne 🙂 )
- wspomagają działanie wątroby, znoszą objawy kaca
- mają działanie odchudzające (duża zawartość błonnika, przyspieszają przemianę materii, hamują apetyt na słodycze)
- przyspieszają wydalanie toksyn z organizmu
- działają jak afrodyzjaki
- są skarbnicą witamin i minerałów